Beleidsplan
Inhoudsopgave
1. Visie
2. Leefomgeving en materialen
2.1 Woonkamer
2.2 Keuken
2.3 Sanitair
2.4 Kinderslaapkamer
2.5 Tuin
2.6 Omgeving
2.7 Huisdieren
3. Hygiëne
3.1 Benedenverdieping
3.2 Kinderslaapkamer
3.3 Voeding
3.4 Persoonlijke hygiëne
4. Veiligheid
5. Brengen/ halen en openingstijden
5.1 Openingstijden
5.2 Brengen
5.3 Ophalen
5.4 Later ophalen dan gepland
5.5 Ophalen door iemand anders dan de ouders
5.6 Feestdagen
5.7 Overige dagen
5.8 Vakantie
6. Dagritme
7. Ziektebeleid
8. Feesten
8.1 Verjaardag
8.2 Sinterklaas
8.3 Kerst
9. Afspraken
9.1 Uurtarief Boe-Boe
9.2 Tarief Gastouderbureau
9.3 Boe-Boe dicht in verband met ziekte gastouder
9.4 Boe-Boe is dicht in verband met feestdagen
9.5 Ouder belt af i.v.m ziek kind
9.6 Vakantie van de kinderen
9.7 Ruildag
9.8 Aanmelden/intake/
wenochtend
9.9 Opzeggen
9.10 Boe-Boe levert
9.11 Ouders geven mee
9.12
Plakboek
9.13 Ouderbijdrage
1.Visie
Ieder kind is uniek bij Mini-creche Boe-Boe. Elk kind krijgt de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in z’n eigen tempo en op z’n eigen wijze. Kinderen worden op een positieve manier gestimuleerd en gemotiveerd. Op die manier zullen kinderen zelfvertrouwen opbouwen. Er wordt gezorgd voor een veilige en vertrouwde sfeer, waardoor elk kind zich thuis kan voelen. Boe-Boe is een kleine creche, waardoor er volop aandacht is voor elk individu. De kinderen hebben de mogelijkheid om samen te spelen met leeftijdsgenootjes, waardoor ze sociale vaardigheden aanleren. Dit gebeurt zonder onnodige prikkels doordat er maximaal 5 kinderen op een dag aanwezig zijn. Het is belangrijk dat kinderen structuur geboden wordt en dat er consequent met hen wordt omgegaan. Boe-Boe wil een aanvulling zijn op de opvoeding van de kinderen thuis en vindt daarom goed contact met de ouders heel belangrijk.
2. Leefomgeving en materialen
2.1 Woonkamer
De woonkamer is ruim en biedt voldoende mogelijkheden om lekker te kunnen spelen. Er is ruimte om een speelkleed neer te leggen. Dit leggen we neer als we echt even gericht op de grond gaan spelen met bepaald materiaal. Verder is er een kindertafeltje met daarbij vier stoeltjes waar de kinderen zelf aan kunnen gaan zitten om een activiteit te doen. Een puzzel maken of een tekening kleuren bijvoorbeeld.Of met de grote kinderen aan te eten. Aan de eettafel staan twee kinderstoelen en drie hoge stoelen . Die tafel wordt niet alleen gebruikt om met elkaar aan te eten, maar ook om te knutselen. Er staat een open kast in de kamer met daarin speelgoedbakken met los speelgoed en boekjes. De kinderen kunnen dus zelf bepalen waarmee zij willen spelen. Constructiemateriaal, muziekinstrumentjes en handpoppen worden apart bewaard en worden tevoorschijn gehaald om gezamenlijk een activiteit te doen.
Er staat een box in de woonkamer met een babygym. Ook zijn er twee wippertjes aanwezig. Om de verwarming in de woonkamer zit een veilige verwarmingskoof.
2.1 Keuken
Er is een open keuken aanwezig. De combi-magnetron bevindt zich op veilige hoogte. De lage keukenkastjes zijn voorzien van kindveilige sluitingen. Ook om de verwarming in de keuken zit een veilige verwarmingskoof. Er is een opstapkruk in de keuken aanwezig, zodat de kinderen bij de kraan kunnen om hun handen te wassen.
2.2 Sanitair
Op de kinderslaapkamer staat een commode. Op de begane grond is het toilet. De kinderen gaan hier niet in bad. Er wordt geen gebruik gemaakt van de badkamer.
2.4 Kinderslaapkamer
Op de eerste verdieping is een aparte slaapkamer voor de kinderen. In de slaapkamer staan drie ledikanten. Ook is er een campingbedje aanwezig. Als er een kind is wat moeilijk kan slapen, dan kan dat campingbedje in een andere ruimte gezet worden om de rust in de slaapkamer te bewaren. Om de verwarming in de kinderslaapkamer zit een verwarmingskoof. Alle kinderen hebben een vaste slaapplek met eigen beddengoed. Er wordt regelmatig even gekeken in de slaapkamer terwijl de kinderen slapen en er wordt gebruik gemaakt van een babyfoon.
2.5
Tuin
Boe-Boe biedt de kinderen de mogelijkheid om lekker buiten te spelen als het weer dat toelaat. De ruime tuin aan de achterkant van het huis is grotendeels bestraat. Er is voldoende speelgoed aanwezig, waaronder fietsjes, een loopauto en een step. Ook is er een lekker speelkleed speciaal voor buiten voor de allerkleinsten. De planten die in de tuin staan, zijn niet giftig. De tuin is helemaal afgesloten met hekjes die de kinderen niet zelf kunnen openmaken.
2.6 Omgeving
Vlak achter het huis is water aanwezig met veel eenden. We kunnen deze eenden al zien vanuit de tuin en geven ze ook regelmatig wat te eten. Er zijn in de omgeving een aantal kleine speeltuintjes te vinden. Ook wandelen we regelmatig naar de winkels om wat dagelijkse boodschappen te halen.
2.7 Huisdieren
Er zijn geen
huisdieren aanwezig.
3. Hygiëne
3.1 Benedenverdieping
- In huis worden slofjes gedragen. Ook ouders moeten bij nat weer hun schoenen uitdoen bij de voordeur.
- Er wordt elke dag gezogen en twee keer per week gedweild.
- Het toilet wordt elke dag schoongemaakt.
- Het aanrecht wordt elke dag schoongemaakt en de schoonmaakdoekjes en de handdoek worden dagelijks vervangen.
- De koelkast wordt één keer per week schoongemaakt.
- Het speelgoed wordt elke week schoongemaakt. De handpoppen en pluchen beesten worden één keer per maand gewassen.
- In en om het huis wordt niet gerookt.
3.2 Kinderslaapkamer
- Indien een bedje van kind wisselt, wordt het beddengoed verwisseld.
- Elke week wordt al het beddengoed gewassen.
- Elke dag wordt de commode afgenomen en het verschoonkussen schoongemaakt.
- De kinderslaapkamer wordt dagelijks goed gelucht.
3.3 Voeding
- Borstvoeding wordt bewaard in de koelkast.
- Ingevroren bevroren borstvoeding moet worden voorzien van een datumsticker.
- Poedermelk wordt meegenomen in een doseertoren. De flessen mogen niet voorgemengd worden meegenomen.
- De flessen worden dagelijks schoongemaakt en één maal per week uitgekookt.
- De spenen worden apart van elkaar bewaard in een daarvoor bestemd spenenbakje voorzien van de naam. Deze worden één keer per week uitgekookt.
3.4 Persoonlijke hygiëne
- Er is hier een setje reservekleding aanwezig, ouders dragen daar zorg voor.
- De fopspenen blijven hier en worden in een spenenbak voorzien van de naam bewaard. Deze worden één keer per week uitgekookt. Wanneer de speen aan vervanging toe is, wordt dit bij de ouders aangegeven.
- Ouders geven voldoende schone luiers per dag mee, +/- 5 per dag.
- Verschonen van luiers gebeurt altijd op een verschoonkussen.
- Zindelijke kinderen worden begeleid bij hun toiletbezoek.
- Tijdens het knutselen krijgen de kinderen een schort om.
4. Veiligheid
Boe-Boe is een door de GGD goedgekeurde Mini-creche, veiligheid is erg belangrijk. Het gastouderbureau voert één maal per jaar een controle uit. Hieronder een lijst met maatregelen die onder andere getroffen zijn:
- Laag zittende stopcontacten zijn beveiligd.
- Verwarming is voorzien van een verwarmingskoof.
- Ramen zijn voorzien van dubbele beglazing.
- Branddeken is aanwezig.
- Huis is voorzien
van rookmelders.
- Er is een koolmonoxidemelder aanwezig.
- Babyfoon is aanwezig.
- Bedjes voldoen aan de veiligheidseisen.
- Er zijn traphekjes aanwezig.
- De tuin is
helemaal afsluitbaar.
5. Brengen/ halen en openingstijden
5.1 Openingstijden
Boe-Boe is geopend van maandag t/m donderdag van 07.00 tot 19.00 uur. Afwijkende en flexibele tijden in overleg mogelijk.
5.2 Brengen
Boe-Boe geeft er de voorkeur aan als de kinderen voor 9.00 uur gebracht worden. Dan kan daarna het dagprogramma gestart worden. Afwijkende tijden mogelijk in overleg.
5.3 Ophalen
Bij het ophalen krijgt de ouder een uitgebreid mondeling verslag van de dag. Het slaap- en voedingsschema worden besproken en de bijzonderheden van de dag. Boe-Boe vindt deze mondelinge communicatie erg belangrijk en zal hier veel aandacht aan besteden.
5.4 Later ophalen dan gepland
Mocht de ouder niet in staat zijn om het kind op de afgesproken tijd op te halen, dan graag even bellen. De wachttijd wordt wel in rekening gebracht.
5.5 Ophalen door iemand anders dan de ouders
Mochten de ouders verhinderd zijn om het kind zelf op te komen halen, dan moet dit vooraf worden gemeld. Wanneer dit van te voren bekend is, dan dient dit ’s ochtends bij het brengen te worden doorgegeven. Boe-Boe wil dan graag de naam en uiterlijke omschrijving van de persoon in kwestie weten. Als dit pas later bekend is, dan moeten de ouders de hiervoor genoemde gegevens doorbellen.
5.6 Feestdagen
Boe-Boe is op alle officiële feestdagen gesloten. Dit gaat om Nieuwjaarsdag, Koningsdag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Kerstdag en om de 5 jaar ook op 5 mei.
5.7 Overige dagen
Op 24 december is Boe-Boe vanaf 17.00 uur dicht.
5.8 Vakantie
Boe-Boe is gedurende het jaar een aantal weken dicht vanwege vakantie. Deze sluitingsdagen worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt, zodat ouders de mogelijkheid hebben hier rekening mee te houden.
6.
Dagritme
7.00 - 9.00 uur
De kinderen worden gebracht en mogen vrij gaan spelen.
9.30 – 10.00 uur
We ruimen gezamenlijk het speelgoed op en gaan aan tafel om een koekje (cracker/rijstewafel/soepstengel/cracotte) te eten en water te drinken. Daarna zingen we liedjes.
10.00 uur
De kinderen die twee keer op een dag slapen, gaan naar bed. De kindjes met een luier worden verschoond, de overige kinderen gaan naar het toilet.
10.15 - 11.45 uur
Er is tijd om buiten te spelen of te gaan wandelen. Als er een slapertje is, dan kan die mee en in de wandelwagen slapen. Ook is er tijd om een activiteit te doen. Denk daarbij aan knutselen, spelen met handpoppen, muziek maken en bouwen met constructiemateriaal.
Deze activiteiten worden vrijblijvend aangeboden. De kinderen worden op een positieve manier uitgedaagd en gestimuleerd om ergens even bij aan te schuiven, maar als ze niet willen dan gaan ze gewoon even zelf ergens anders mee spelen.
12.00-12.45 uur
De kinderen die in de ochtend geslapen hebben, zullen zo ongeveer weer uit bed komen om deze tijd. Daarna gaan we met elkaar aan tafel om een boterham te eten en melk te drinken.
12.45 uur
Het is tijd voor een verschoon- en toiletronde. Daarna gaan de oudere kinderen naar bed voor een middagslaapje.
13.00-14.30 uur
Deze tijd is bestemd voor de jongste kinderen. Met hen worden ook activiteitjes gedaan zoals, bellenblazen, verven, boekjes lezen en liedjes zingen.
14.45 uur
Om deze tijd zal iedereen zo langzamerhand wakker worden. We eten fruit en drinken daar water/thee bij.
15.00 uur
De kleintjes gaan voor de tweede keer naar bed.
15.00 – 16.15 uur
Tijd om vrij te spelen, boekjes voor te lezen, een spelletje te spelen of bijvoorbeeld te puzzelen. Bij mooi weer lekker naar buiten.
16.15 uur
De laatste verschoon- en toiletronde.
16.30 uur
De kinderen die geslapen hebben zullen ongeveer uit bed komen.
17.00- 19.00 uur
Tijd om vrij te spelen. De kinderen zullen weer opgehaald worden.
Opmerkingen:
Baby’s hebben hun eigen dagritme. Het hierboven geschreven dagritme is bedoeld als leidraad, maar daar kan altijd van worden afgeweken. Uiteraard worden luiers indien nodig vaker/eerder verschoond.
Schoonmaakwerkzaamheden en dergelijke worden hier niet in genoemd, maar dit is natuurlijk wel ingepland.
7. Ziektebeleid
Bij koorts of besmettelijke ziektes kan Boe-Boe geen zorg dragen voor het kind. (onder koorts wordt een lichaamstemperatuur boven de 38,5 graden verstaan) Als het kind op Boe-Boe ziek wordt, zullen de ouders daarover gebeld worden. Ik dien geen koortsverlagende medicijnen toe. Ook mag een kind voordat het gebracht wordt geen koortsverlagende middelen toediend krijgen. Het ziektebeeld is zo niet duidelijk en de verantwoordelijkheid van de eventuele risico’s van bijvoorbeeld een koortsstuip door extreme temperatuurstijging, legt de ouder dan in de handen van Boe-Boe. Heeft het kind medicatie nodig tijdens de dag op Boe-Boe, dan moet de ouder hiervoor een verklaring tekenen voor het toedienen van medicijnen. (m.u.v. zetpillen)
8.
Feesten
8.1 Verjaardag
Elk kind mag bij Boe-Boe uitgebreid zijn of haar verjaardag vieren. Er hangen ballonnen en een vlaggetjeslijn met de naam van de jarige en natuurlijk krijgt de jarige een verjaardagsmuts. We vieren de verjaardag in de ochtend. De jarige mag op een versierde stoel zitten en we zingen verjaardagsliedjes. Ook krijgt de jarige een cadeautje en mag trakteren. Dit mag van alles zijn, behalve snoep. Daar kunnen tips voor gegeven worden.
8.2 Sinterklaas
De Sinterklaastijd is een drukke en spannende tijd voor de meeste kinderen. Boe-Boe zal zeker aandacht besteden aan dit feest, maar dan op een rustige manier. De kinderen mogen een keer hun schoen zetten op Boe-Boe en ook zullen er wat cadeautjes gebracht worden.
8.3 Kerst
Ook aan de kerst zal op Boe-Boe de nodige aandacht besteed worden. Doormiddel van het zingen van liedjes en het huis te versieren en te knutselen bijvoorbeeld. Dit alles zal gebeuren zonder een geloofsovertuiging daaraan op te hangen.
9. Afspraken
9.1
Uurtarief Boe-Boe
Boe-Boe vraagt een
uurtarief van €7,30 en biedt opvang aan
kinderen die minimaal 7 uur per dag opvang
nodig hebben. Naast het bedrag aan
Boe-Boe, moet de ouder ook een vast
bedrag per maand aan het
gastouderbureau betalen.
9.2 Tarief Gastouderbureau
Boe-Boe staat geregistreerd bij gastouderbureau Opvangtotaal. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website: www.opvangtotaal.nl
9.3 Boe-Boe is dicht in verband met ziekte gastouder
Boe-Boe is dicht als de gastouder ziek is. De ouder hoeft in dat geval geen uren te betalen.
9.4 Boe-Boe is dicht in verband met feestdagen
Op officiële feestdagen (zie ook 5.6) betaalt de ouder Boe-Boe door.
9.5 Ouder belt af in verband met ziek kind
De ouder reserveert uren bij Boe-Boe. Dat betekent dat er geen ander kindje kan worden opgevangen op die plaats en ook de boodschappen al in huis zijn. Daarom zal de ouder doorbetalen als het kind ziek is. Bij ziekte langer dan 1 week betaalt de ouder alleen de reserveringskosten (50% van het gereserveerde uurtarief) om een dag vrij te houden voor als het kind weer beter is.)
9.6 Vakantie van de kinderen
Omdat Boe-Boe geen nieuwe kinderen kan aannemen tijdens kortdurende vakanties van de kinderen, worden deze uren doorbetaald aan Boe-Boe.
9.7 Ruildag
Een dag ruilen kan, mits dit in goed overleg gebeurt en het aantal kinderen het toelaat.
9.8 Aanmelden/intake/wenochtend
Als de ouder
zijn/haar kind(eren) wil aanmelden bij
Boe-Boe, dan kan dat telefonisch of via de
mail. Er zal contact opgenomen worden en,
indien er plaats is, zal er een intakegesprek
gepland worden.
Tijdens het intakegesprek is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het beleidsplan. Aan de hand van het intakeformulier komen alle belangrijke gegevens van het kind op papier te staan. Ook het karakter van het kind, de rituelen en het dagschema zullen besproken worden. Ook zal er een rondleiding zijn door het huis.
Mochten de ouders de opvang zien zitten, dan zullen we een wenafspraak maken. Een kind zal één ochtend komen wennen voordat de opvang echt van start gaat. Tijdens die ochtend wordt gekeken hoe het met het kind gaat op Boe-Boe. Er kunnen dan nog vragen en onduidelijkheden worden doorgenomen.
9.9 Opzeggen
Ouders dienen een maand van te voren schriftelijk op te zeggen bij Boe-Boe. Voor het opzeggen bij het gastouderbureau, zie de website: www.opvangtotaal.nl
9.10 Boe-Boe levert:
- Slabben
- Washandjes
- Spuugdoekjes
- Beddengoed
- Flessen (zonder speen)
- Sudo crème
- Vochtige billendoekjes
- Fruit
- Gezonde tussendoortjes
- Water/thee
- Halfvolle melk
- Brood
- Broodbeleg
- Zonnebrandcreme
9.11 Ouders geven mee:
- Poedermelk/ borstvoeding
- Speen voor op de fles
- Fopspeen
- Reservesetje kleding
- Eventueel knuffeltje voor in bed
- Slaapzak
- Slofjes
- Luiers (+/- 5 per dag)
- Indien gewenst een potje avondeten
Speelgoed van het kind zelf laten de ouders thuis. Wel mag er een knuffeltje worden meegenomen.
9.12 Plakboek
Er wordt op Boe-Boe geen gebruik gemaakt van een overdrachtsschrift. Wel wordt er gedurende de tijd dat het kind op Boe-Boe zit een plakboek gemaakt. Hier komen foto’s in van het kind op Boe-Boe, knutselwerkjes en liedjes. Zo heeft het kind een leuk naslagwerk na zijn tijd op Boe-Boe.
9.13
Ouderbijdrage
Boe-Boe vraagt aan de ouders om een jaarlijkse ouderbijdrage. Deze bijdrage zal worden gebruikt voor onder andere de aanschaf van knutselmaterialen, cadeautjes voor Sinterklaas en verjaardagen en voor het maken van het plakboek.
1 dag: €15,00 per jaar
2 dagen: €20,00 per jaar
3 dagen: €25,00 per jaar
4 dagen: €30,00 per jaar